PHP обучение

PHP, MySQL, Javascript, XHTML и др.
Потребителски аватар

Автор на темата
nikolaydong wechniq
Потребител
Потребител
Мнения: 8
Регистриран: 26 яну 2019, 00:42
Получена благодарност: 1 път

PHP обучение

Мнение от nikolaydong wechniq » 08 апр 2019, 16:52

Колеги, здравейте...
Записал съм се на курс в SoftUni по php, като в началото ми беше доста елементарно, но сега циклите доста ме объркват и имам чувството, че буксувам... Как да продължа обучението си, за да придобия необходимите знания? Обмислял съм вариант с книга за php, но не намирам подходяща, клиповете в интернет и тях горе-долу ги преглеждам, но не е достатъчно, книга за решаване на задачи отнякъде?

Потребителски аватар

WaLkZ
Администратор
Администратор
Мнения: 686
Регистриран: 05 окт 2016, 21:13
Местоположение: Варна
Се отблагодари: 53 пъти
Получена благодарност: 78 пъти
Години: 24

PHP обучение

Мнение от WaLkZ » 08 апр 2019, 17:48

Цикли, проверки, масиви... са един и същ фундамент независимо от езика за програмиране, разликата е в синтаксиса. Книгата им за PHP все още не са я написали, но можеш да четеш на друг език.
https://introprogramming.info/intro-csh ... va6-cikli/
https://introprogramming.info/intro-jav ... va6-cikli/
https://js-book.softuni.bg/chapter-05-loops.html


конкретно за PHP
https://www.tutorialspoint.com/php/php_loop_types.htm
https://odan.github.io/learn-php/
https://phptherightway.com

Потребителски аватар

Автор на темата
nikolaydong wechniq
Потребител
Потребител
Мнения: 8
Регистриран: 26 яну 2019, 00:42
Получена благодарност: 1 път

PHP обучение

Мнение от nikolaydong wechniq » 08 апр 2019, 18:03

Да, именно това дискутирахме на лекциите, че малко ни пренебрегнаха с разработването на книгата. Английският ми не е перфектен, затова сега реших да си намеря книга на БГ (въпреки да си мисля, че онлайн уроците биха могли да ми помогнат от книгите).

Потребителски аватар

LoShIaA
Потребител
Потребител
Мнения: 322
Регистриран: 20 окт 2016, 14:44
Местоположение: Стара Загора
Се отблагодари: 120 пъти
Получена благодарност: 6 пъти
Години: 26

PHP обучение

Мнение от LoShIaA » 08 апр 2019, 18:15

Предполагам, че те затрудняват циклите, когато ги пишат по 4-5 един в друг (вложени). Това мен също ме объркваше въпреки, че знаех как работят самостоятелно, как работят като са два един в друг и как работят, ако са пет един в друг, но когато имах условие и трябваше да изкарам някакъв резултат с 5 вложени цикъла и аз винаги се оплитах. За php конкретно можеш да видиш уроците на Иван Ванков (gatakka) в https://tutorials.bg/ или старите му уроци пак на php, но в nau4i.me. Имай предвид, че толкова много вложени цикли почти няма да ти се налага да използваш така твърдяха в софтунито, така че не се отчайвай.

Потребителски аватар

Автор на темата
nikolaydong wechniq
Потребител
Потребител
Мнения: 8
Регистриран: 26 яну 2019, 00:42
Получена благодарност: 1 път

PHP обучение

Мнение от nikolaydong wechniq » 08 апр 2019, 23:02

Колега, благодаря за отзива. Малко преди да започне курсът, доста си обогатих знанията посредством tutorials.bg. Ами да, честно казано вложените доста ме объркват, то и детето скача покрай мен и се разсейвам страшно много... Ще си продължа с уроците на Гатака, вероятно ще закупя и някоя книга... Има ли книги със задачи, за да се упражнявам повечко?

Потребителски аватар

BaKuGan. nFL
Потребител
Потребител
Мнения: 192
Регистриран: 27 окт 2018, 20:11
Местоположение: New York
Се отблагодари: 50 пъти
Получена благодарност: 2 пъти
Години: 23
Контакти:

PHP обучение

Мнение от BaKuGan. nFL » 09 апр 2019, 11:50

МНЕНИЕТО Е СКРИТО ОТ СТРАНА НА МОДЕРАТОР! ЦЪКНИ ВЪРХУ ЛЕНТАТА ЗА ДА ГО ПРЕГЛЕДАШ.
Последна промяна от thoughtz 821E3 на 09 апр 2019, 12:08, променено общо 1 път.
Причина: Линковете се зареждат нормално, спри да пишеш безсмислени мнения.
nFL-Cs.InFo Ела и се забавлявай
Изображение

Потребителски аватар

Автор на темата
nikolaydong wechniq
Потребител
Потребител
Мнения: 8
Регистриран: 26 яну 2019, 00:42
Получена благодарност: 1 път

PHP обучение

Мнение от nikolaydong wechniq » 09 апр 2019, 13:16

Измъчих се доста вече... От задача в СофтУнито:

РЕШЕНИЕ /ЧАСТИЧНО ЗАВЪРШЕНО/:
https://pastebin.com/mZTmsT2Y

УСЛОВИЕ:
https://prnt.sc/n9i5s6

Питанките са:
Със сигурност има вариант за съкращение на кода, тези ~50 реда ми идват доста, предполагам има накъде да се "олекоти" кода.
Как да направя при липса на вход от конзолата, на четните минимално и максимално число, съответно да изкара 0.00, а не минимума и максимума на php?

Потребителски аватар

Autumn Shade EA\DICE
Developer
Developer
Мнения: 137
Регистриран: 14 мар 2019, 13:20
Се отблагодари: 20 пъти
Получена благодарност: 44 пъти

PHP обучение

Мнение от Autumn Shade EA\DICE » 09 апр 2019, 15:31

nikolaydong написа:
09 апр 2019, 13:16
Измъчих се доста вече... От задача в СофтУнито:

РЕШЕНИЕ /ЧАСТИЧНО ЗАВЪРШЕНО/:
https://pastebin.com/mZTmsT2Y

УСЛОВИЕ:
https://prnt.sc/n9i5s6

Питанките са:
Със сигурност има вариант за съкращение на кода, тези ~50 реда ми идват доста, предполагам има накъде да се "олекоти" кода.
Как да направя при липса на вход от конзолата, на четните минимално и максимално число, съответно да изкара 0.00, а не минимума и максимума на php?
По условие иска да е 'No'.

Код: Избери всички

$oddMin = ($countNum ? PHP_INT_MIN : 'No');
Ако не си наясно (понеже не ти знам нивото на знанията и нямам нищо лично към теб), горният код представлява:

Код: Избери всички

if($countNum)
    $oddNum = PHP_INT_MIN;
else 
    $oddNum = 'No';
Съвет:
Малко си попромени кода, защото в момента дори и да не ти даде вход, пак минава през циклите. По-добре качи проверката преди циклите.

ПС:
https://pastebin.com/QfEevnJh

Потребителски аватар

Автор на темата
nikolaydong wechniq
Потребител
Потребител
Мнения: 8
Регистриран: 26 яну 2019, 00:42
Получена благодарност: 1 път

PHP обучение

Мнение от nikolaydong wechniq » 09 апр 2019, 22:17

Колега, благодаря за помощта, буквално на ничие ниво съм. А ти с този код, така написан... Хвърли ме някъде си... Тези дни ще се поразходя из книжарниците и определено ще наблегна на сериозно учене, тъй като тези лекции по един път в седмицата са ми малко, а изпитът наближава и вече съм сигурен, че няма да го мина...

Потребителски аватар

WaLkZ
Администратор
Администратор
Мнения: 686
Регистриран: 05 окт 2016, 21:13
Местоположение: Варна
Се отблагодари: 53 пъти
Получена благодарност: 78 пъти
Години: 24

PHP обучение

Мнение от WaLkZ » 10 апр 2019, 01:26

А защо просто не хванеш да учиш основите на друг език, за който има качествени книги на български, примерно C# или Java? https://introprogramming.info/
А като натрупаш нужния опит, после ще се прехвърлиш на PHP.

Отговори

Върни се в “Уеб Програмиране”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост